Hôm nay,  

Chuyện Đổi Đời

23/10/201700:00:00(Xem: 15479)
Tác giả: Hồ Nguyễn

Bài số 5249-19-31092-vb2102317

Tác giả Hồ Nguyễn, cư dân Buffalo, NY. đã dự Viết Về Nước Mỹ từ hơn 10 năm trước Bài viết đầu tiên của ông là "Kinh 5 Dị Nhân" kể về vùng quê, nơi hơn 1000 người -phân nửa dân làng- vượt biên mà có tới hơn 400 người tử vong... Hiện ông đang là cư dân Orlando, FL. và bài mới là chuyện về một số người thành công, một đề tài mà ông đã được mời nói chuyện tại Đại Học Buffalo.

 
Dinh_Chuyen Doi Doi

Andy Đinh,  chủ tịch Công ty "Team Solomid", được báo Forbes đánh giá là đội hàng đầu của Bắc Mỹ trong trò chơi League of Legends thuộc Tencent, một eSport thu hút 100 triệu người chơi hàng tháng.

 
***

 
Sau mấy năm làm ăn ở Buffalo, NY. Một bữa kia nhân viên cho hay, có một bà khách tới tìm...

Tôi bước ra chào hỏi qua loa thì bà tự giới thiệu:

- Tôi là Trưởng khoa môn Xã hội học tại Đại học Buffalo. Lớp tôi phụ trách năm nay có một số sinh viên tốt nghiệp và bắt đầu tìm việc làm. Tôi đã nghe báo chí viết về ông bà thời gian qua, nên muốn mời ông đến nói chuyện với các học sinh của tôi.

Tôi ngần ngại:

- Tôi học hành dang dở, tiếng Anh yếu kém... Làm sao mà nói chuyện với các học sinh sắp sửa tốt nghiệp Cao học môn Xã hội của bà được.

- Không sao! Tôi không mời ông đến để nói về tiếng Anh, tôi mời ông đến đó để nói về chuyện "nước lã mà gột nên hồ"  (from nothing to be something) như rất nhiều người Việt Nam tị nạn đã làm được trong mấy chục năm qua. Tôi muốn các Sinh viên của tôi sau khi học hỏi phần lý thuyết tại trường cần có thêm những bài học thực tế, mà những người như ông đã trải qua, để sau này họ có thể giúp những di dân mới tới, dễ dàng hội nhập và thành công như người Việt Nam các ông.

Tôi suy nghĩ rồi nhận lời.

Buổi nói chuyện tại lớp học được giới hạn trong 2 giờ, trong đó 1.15' là phần trình bày của tôi, 45' còn lại dành cho các học viên đặt câu hỏi, tôi trả lời phần tôi biết, bà giáo sẽ giải thích thêm phần còn lại và những nhận xét của bà.

Tôi bước vào lớp cúi chào bà giáo và mọi người. Có độ vài chục các học viên cả nam lẫn nữ. Bà giáo giới thiệu tên tôi, cơ sở thương mại của chúng tôi và mục đích của cuộc truyện trò này.

Tôi bắt đầu bằng việc giới thiệu hoàn cảnh địa lý và lịch sử Việt Nam cận đại. Về cuộc đô hộ gần trăm năm của thực dân Pháp,  về nạn đói năm Ất Dậu 1945 do ảnh hưởng của Thế chiến thứ II mà người Nhật chịu trách nhiệm trực tiếp, đã cướp đi mạng sống của gần 2 triệu người miền Bắc. Nói về cuộc di cư trốn chạy cộng sản 1954 của gần một triệu người, trong đó có cha mẹ tôi. Nói về chiến tranh Việt Nam và những nỗi điêu linh của người dân Việt phải chịu với bao gian khổ chồng chất.  Nói về máu của những người lính Mỹ đã đổ ra để giúp bảo về miền Nam và hơn 58 ngàn chiến binh Mỹ đã hy sinh cho cuộc chiến này, nhưng cuối cùng miền Nam sụp đổ kéo theo những hệ lụy của bên thua trận và chúng tôi, dân Miền Nam bị trả thù, bị phân biệt đối xử dưới sự cầm quyền của cộng sản.

Tôi kể cho họ nghe cuộc vượt biển kinh hoàng của chúng tôi.

Khởi sự bằng việc đầu tiên là kiếm tiền mua ghe, sửa chữa, ráp máy, sắm sửa các thiết bị đi biển, tích luỹ dầu.. cách trốn công an, từ nhà đi ra tàu...Khi khởi hành mới được một ngày thì bị cướp biển, máy tàu hư, bị lênh đênh trôi dạt trên biển, rồi lại bị cướp, đàn ông thì bị đánh đập, quăng xuống biển, mưa bão, sóng lớn, tàu sắp chìm... Rồi có người đến cứu đem vào bờ. Sau hơn 1 năm chúng tôi được định cư tại Mỹ.

Tôi kể cho họ nghe về cuộc sống ba chìm, bảy nổi, chín cái lênh đênh của gia đình tôi trong 20 năm tại đây và kết luận:

Sở dĩ chúng tôi thành công trên đất nước Hoa Kỳ nhờ hai yếu tố:

- Thứ nhất là tánh chăm chỉ, sẵn sàng làm nhiều giờ trong một ngày, 6 hoặc cả 7 ngày một tuần. Nhiều khi vài ba năm không có vacation cũng không sao.

- Thứ hai là ham học.

Khi mới đến đây, những người có điều kiện thì trở lại trường học: bắt đầu bằng học  tiếng Anh, kế đến là nghề nghiệp chuyên môn, xa hơn nữa là khoa học kỹ thuật và những kỹ năng khác.

.. Người bắt buộc phải đi làm vẫn học tập hàng ngày ở môi trường mà họ đang làm, để nâng cao tay nghề và cả những hiểu biết cần thiết khác trong cuộc sống. Cùng lúc họ luôn lưu tâm dậy dỗ, khuyến khích con cái phải cố gắng học hành. Với hai yếu tố kể trên, nếu thế hệ chúng tôi chưa thành công thì những thế hệ kế tiếp sẽ thành công.

Phần câu hỏi cũng khá nhiều tôi sẽ kể trong một dịp khác.

Mùa hè năm sau tôi cũng đến làm như vậy với một lớp học sẽ tốt nghiệp cuối năm.

Sau đó tôi đi chuyển về sống và làm ăn ở Orlando. Năm sau rồi năm sau nữa họ tiếp tục mời và đồng ý trả tiền để tôi về Buffalo tiếp tục công việc này nhưng xa xôi bất tiện quá nên tôi từ chối.

Bây giờ chúng tôi đã nghỉ hưu, ngẫm nghĩ lại mấy mươi năm định cư tại quê hương thứ hai này, có rất nhiều cơ hội và cả những thách đố. Như tiêu đề bài viết, tôi muốn kể lại vài trường hợp tiêu biểu về "Cơ Hội Làm Thay Đổi Cuộc Đời" của bà con mình.

 

Truyện thứ Nhất:

Gia Đình anh Võ Văn Đương

ở Seattle, WA.

 

Tôi quen biết anh vào đầu những năm 90 của thế kỷ trước. Hồi ấy việc đầu tư vào thị trường chứng khoán nhiêu khê lắm, phải có broker làm việc trong các công ty đầu tư làm trung gian giúp người đầu tư mua bán, chứ không giống như bây giờ, người đầu tư chỉ cần mở một tài khoản với những công ty ấy rồi tự mình mua bán, lời ăn lỗ chịu.

Tôi với anh cùng có anh Lê Bung làm broker. Cứ đến cuối năm anh Lê Bung mời chúng tôi ăn tất niên, năm nào trúng thì ăn ở tiệm, năm nào trung bình thì anh đãi tại nhà. Dần dần chúng tôi quen nhau và trở thành bạn.

Anh sinh ra và lớn lên ở Hòn Đất, Rạch Giá, cùng quê với tôi nhưng khác huyện. Thuở thiếu thời đi chăn bò, hết bậc Tiểu học thì nghỉ và đi ghe biển, tập tành nghề đánh cá. Kinh nghiệm nghề nghiệp cứ lớn dần theo tuổi tác, tay nghề giỏi dần nên được chủ giao cho làm tài công, tức người điều khiển con tàu đi đánh bắt cá ngoài biển. Rồi anh cưới vợ. Chị cũng là người chơn chất thiệt thà, như đa số những người phụ nữ miền quê thôn dã.

Cuối năm 76 việc đánh cá gặp nhiều khó khăn không chỉ do thiếu thốn dầu mỡ, các phương tiện hành nghề, mà còn do việc tập thể hoá, nay họp mai bàn mà mỗi người mỗi phách, kẻ biết nghề phải nghe lời đứa không biết... Anh và các thủy thủ đang ngao ngán thì có người móc nối nhờ chở họ đi vượt biên. Chiếc tàu anh điều khiển khá lớn với máy 3 block đầu bạc và gần chục thủy thủ. Anh bàn bạc với các anh em rồi làm một chuyến chở hơn 40 người đến Mã Lai.

Hồi đó phong trào vượt biên mới bắt đầu, giá chi phí còn cao. Sau năm 78, nhà nước CS tổ chức cho đi bán chính thức, giá thấp hơn mà cũng còn khoảng trên chục lượng vàng một đầu người.

Trở về Rạch Giá, anh chia tiền cho các anh em và căn dặn phải kín đáo, đừng ăn xài vung vít kẻo bị lộ thì ở tù cả đám.

Nhưng một số đâu chịu nghe lời, ăn xài vung thiên địa... Anh sợ bị lộ nên xin mua lại con tàu của ông chủ, họ đồng ý với nhau, rồi sẵn mối quen biết cũ anh làm thêm một chuyến hơn 50 người nữa và cùng đưa vợ đi luôn. Trong khi chờ đợi ở trại Tị nạn Paula Bidong, anh chị sanh cháu gái đầu lòng và đặt tên là Võ Thị Đông.

Anh chị cùng với cháu Đông đến định cư tại Seattle tiểu bang Washington năm 1979. Năm 1981 sanh thêm cháu trai tên Võ Văn Mỹ. Năm 1983 sanh thêm cháu trai nữa tên Võ Văn Quốc, năm 1986 sanh cháu gái út tên Võ Minh Châu.

Như một số người Việt Nam khác, anh chị thiếu căn bản về học vấn nên lúc đầu cũng ráng đi học cho biết chút ít tiếng Anh, rồi học làm body xe và ra hành nghề với công việc này hàng chục năm.

Lúc quen biết nhau và trở thành bạn anh thì các cháu còn bé. Anh chị thường tâm sự:

-Cả hai chúng tôi đều thất học nên cuộc đời đương nhiên phải thua kém thiên hạ. Tụi tui ráng làm sao cho bầy con được ăn học đàng hoàng để sau nầy ấm thân và không thua thiệt với đời.

Năm 1998 chúng tôi rời Seattle đi Buffalo- New York mở chợ và tiệm phở, thì cháu Đông mới bắt đầu vô Đại học, ba đứa em thì vẫn còn trong High school và Middle school.

Dù xa nhau nhưng những tin vui của gia đình anh vẫn đến với chúng tôi đều đặn.

Đầu năm nay, lần đầu tiên trở lại Seattle sau 19 năm. Chúng tôi đến thăm gia đình anh chị và biết rõ hơn sự thành đạt của các cháu:

-  Cháu Võ Thị Đông tốt nghiệp Bác sĩ y khoa năm 2006, hiện nay là MD Dong Vo, Chief of Staff HighLight Hospital vùng SW Seattle.

-  Cháu Võ Văn Mỹ tốt nghiệp cao học ngành kế toán năm 2003 (Master of CPA). Sau hai năm theo đuổi nghề kế toán cháu học tiếp và lấy bằng Luật sư ngành quan thuế, rồi làm việc tại cơ quan Thuế vụ tiểu bang Washington. Năm 2008 ông Gary Lock (người gốc Hoa) cựu Thống đốc tiểu bang Wa, được TT Obama bổ nhiệm làm Bộ trưởng Thương mại thì ông đưa cháu Mỹ đi theo làm việc ở Washington DC. Tại đây cháu vừa làm việc vừa học thêm về luật thuế quốc tế. Sau khi tốt nghiệp và có thêm bằng Master về ngành này. Cháu trở về tiểu bang Washington và hiện nay cháu là một trong những nhà lãnh đạo của cơ quan Ngân khố tiểu bang.

Nhóm này điều hành ngân sách hàng trăm tỷ USD mỗi năm của tiểu bang WA.

- Cháu Võ Văn Quốc tốt nghiệp Master ngành vật lý năm 2004 (21 tuổi) và làm việc cho bộ Không quân Hoa Kỳ. Hiện nay mang cấp bậc Thiếu tá (Major) của bộ Không quân. Cháu còn học thêm và đã xong phần thần học của Thánh kinh và muốn trở thành một mục sư sau này.

- Cháu út Võ Minh Châu tốt nghiệp cử nhân ngành financial năm 21 tuổi rồi lấy chồng và làm việc tại Amazon. Sau mấy năm làm việc tại đó thì ông sếp của cháu được microsoft nhận sang làm việc cho họ. Tại đây ông giới thiệu cháu với công ty Microsoft và được họ mời sang đó làm việc với mức lương cao hơn, quyền lợi nhiều hơn.


Tuổi trẻ, tài cao...Hiện nay cháu không chỉ là sếp của ông sếp cũ mà cháu còn là Manager của một Department được hưởng mức lương trên số lượng sản phẩm bán được (commission).

Lương hàng năm của hai vợ chồng cháu cùng làm việc cho Microsoft kiếm được lên đến hàng triệu USD.

Hiện này anh chị Đương đã về hưu. Anh hàng ngày ngồi trước computer để thỉnh thoảng bấm nút mua bán stock, cái nghề tay trái đã giúp anh kiếm thêm "đồng ra đồng vào" từ vài chục năm nay. Và quan trọng nhất là niềm vui trong tuổi xế chiều.

Anh chị tâm sự:

-Nếu tụi tui còn ở bển thì chắc mấy đứa này cũng nối tiếp nghề cha mẹ: Con trai thì đi biển còn con gái sẽ lấy chồng, đẻ con và tối ngày lúi húi trong bếp.

 

Truyện Thứ Hai:

Chị Nguyễn Thuỵ Dương

 

Chị cùng quê với tôi, học chung với nhau từ những năm vỡ lòng.

Ở miền quê buồn lắm! Một tuần lễ 6 ngày hầu như giống hệt nhau, sáng thức dậy thật sớm để tham dự thánh lễ tại nhà thờ, về nhà ăn cơm sáng rồi mới đi học. Lớp bắt đầu lúc 7:30 đến 11;30 thì tan. Về ăn cơm trưa rồi phụ giúp gia đình trong việc cầy cấy ruộng đồng, trời cập quạng mới về ăn cơm tối xong mở bài học ê a được môt chút rồi lăn ra ngủ. Ngày Chúa Nhật có thêm chương trình học giáo lý và sinh hoạt khác của các đoàn thể trong giáo hội Công Giáo của xứ đạo.

Trò chơi thời thơ ấu của chúng tôi ngày ấy: nữ thì nhảy giây, đánh chuyền, rải hột..Nam thì đánh khăng, bổ cù (con quay), chơi u.. Một vài thú vui mang thêm lợi tức cho gia đình như: mùa nước đi thả lưới, câu cá, mùa khô thì đào, bẫy chuột đồng, đầu mùa mưa thì đi soi ếch, vui nhất là lúc bắt được ếch cặp khi chúng nó đang yêu nhau.

Hết bậc tiểu học chúng tôi phải  lội sình vài ba cây số trên bờ kinh và đạp xe hàng chục cây số trên đường lộ để đến trường trung học. Hết giờ học cũng lộ trình ấy trở về nhà và công việc hàng ngày của gia đình thì sáng trưa chiều tối vẫn như xưa. Bởi vậy khi học lớp mẫu giáo có hàng trăm em mà đến hết trung học thì lớp chúng tôi còn được 7 nam và 4 nữ.

Rồi biến cố 1975 xảy đến. Trong những ngày tan tác ấy, các tin đồn không vui diễn ra hàng ngày, cái tin làm mọi nguòi xôn xao nhất là con gái phải lấy chồng ngay, nếu không mai kia...

Thế là các cô các cậu được bố mẹ thúc dục và hỏi cưới lia lịa. Chị Nguyễn Thuỵ Dương "là một trong số  giai nhân ấy, khăn gói theo chồng tưởng được vui".

Mà vui làm sao được! Ruộng lúa thì bị ép hiến cho nhà nước, rồi đi làm công cho cái hợp tác xã được nhà nước dựng lên và tổ chức làm ăn ngay trên thửa ruộng của mình. Ngày xưa mình làm chủ thì cố gắng mọi bề hầu tăng thu giảm chi để có lời nhiều, còn bây giờ cha chung không ai khóc, làm ăn lề mề, lại thiếu nguyên vật liệu nên càng ngày người nông dân càng bết bát hơn.

Đi buôn à? Từ nhà ra đến đầu kinh mỗi ấp có một trạm kiểm soát. Trước khi đến mỗi chợ có trạm kiểm soát, ranh giới mỗi xã, rồi mỗi huyện, mỗi tỉnh đều có trạm kiểm soát. Thời gian này người ta gọi là giai đoạn "ngăn sông cấm chợ", người sống ở đô thành đã khổ còn người nông dân càng khổ hơn.

Chị cũng đã cố xoay sở cách này, cách khác để tồn tại: vài lần đem gạo nhà đi xa mong bán được giá cao hơn đôi chút, vài lần thử thời vận bằng cách mua rổ măng cầu của vườn nhà hàng xóm, hay mấy con gà con vịt đem xuống chợ thị xã bán lại để kiếm chút đỉnh tiền lời mua sữa cho con, nhưng cứ lâu lâu lại bị bắt một lần, mỗi lần bị bắt là một lần cụt vốn.

Nói đến đường con cái ông Trời lại ban phát cho chị hậu hỹ.

10 năm chị sanh 5 đứa. Ngày gia đình chị vượt biển, đứa lớn mới 10 tuổi còn đứa bé nhất còn ẵm ngửa. Lang thang, vất vưởng ở mấy trại tị nạn hơn một năm rồi cũng được định cư tại Mỹ vào năm 1987.

Cũng như bao người ti nạn khác, hành trang của cả gia đình là mấy bộ quần áo cũ, không đủ để chống lại cái lạnh đầu xuân trên quê hương mới, nhưng rất hạnh phúc vì tin tưởng rằng từ nay cuộc đời sẽ thảnh thơi, tươi sáng. Chị bắt đầu cuộc sống tại quê hương mới với hai bàn tay và ý chí, quyết tâm xây dựng lại cuộc đời, vừa chăm sóc con cái vừa nhận đồ về nhà may, may ngày đêm để kiếm được chút tiền làm vốn. Nhưng sau gần 5 năm miệt mài chị vẫn chưa thấy được chút ánh sáng cuối đường. Bây giờ chị có thêm một cháu gái và đang mang thêm môt bào thai nữa. Chị quyết định phải thay đổi và trở lại trường học, tất nhiên đây là một thách đố mới.

Và thật không may một biến cố lớn xảy đến: Anh chị chia tay nhau. Tất nhiên cuộc đổ vỡ nào cũng đau thương mất mát cho cả hai phía, nhưng nói cho cùng người đàn bà chắc chắn sẽ thiệt thòi hơn, vì tình thương và gánh nặng của bầy con, mà chị thì có tới 7 đứa, trong đó chưa có đứa nào trưởng thành, biết lo toan một cách chu đáo và kiếm được tiền để nhờ cậy.

Sau này chị kể rằng: Tôi cứ mơ thấy mình bị ngã, ngã hoài, nhiều lần cố gượng đứng dậy đi được vài bước thì lại ngã tiếp.

Thử tưởng tượng, mỗi sáng thức dậy lo cho từng ấy đứa con, mỗi đứa mỗi lớp, mỗi trường, rồi đem những đứa bé đi babysit, rồi mới đến lượt mình phải vào trường. Chiều về lo ăn uống, lo nhắc nhở các con học bài và có khi phải giúp chúng làm homework, nhắc chúng đi ngủ, xem lại chương trình ngày mai trước khi mình có thể ngồi xuống học và làm làm homework. Hai vai trĩu nặng, mệt mỏi từng ngày...Mỗi đêm trước khi đi ngủ tôi chỉ biết cầu nguyện dâng lên cho Chúa và Đức Mẹ những khó khăn dang dở và phó thác cậy trông, xin các Ngài nâng đỡ thêm sức mạnh cho.

Lời khẩn cầu của chị được bề trên nhận lời, ông bà ngoại của các cháu vừa qua định cư và bắt đầu phụ giúp coi sóc các cháu. Từ đây chị có nhiều thời gian hơn để dùi mài kinh sử. Ước mơ của chị là kinh doanh nên sau khi hoàn thành chương trình sinh ngữ, chị ghi danh học về quản trị kinh doanh quốc tế, và nghĩ rằng: Học xong dù chưa có điều kiện làm cho mình mà có làm cho công ty nào thì mình cũng có cơ hội đi đó, đi đây... cũng thích. Nhưng được nửa đường thì đổi ý, vì đàn con lúc nào cũng cần mẹ gần gũi thì mình còn đi đâu được! Nên phải đổi qua Management Information System và Minor in Computer science.

Ý chí, lòng can đảm và sự chăm chỉ làm việc đã đem lại kết quả. Chị tốt nghiệp 4 năm ngành này năm 43 tuổi, chưa kịp nhận bằng thì IBM đã vào trường phỏng vấn và nhận chị vào làm việc cho đại công ty này với title "Software engineer". Ngày nay với ngành điện toán phát triển mạnh, rất nhiều người không cần phải đến sở hàng ngày, họ có thể ngồi ở nhà trước bàn phím mà làm việc vẫn hiệu quả. Hơn 10 năm qua chị đã làm như vậy để có thêm thời gian với gia đình.

Nói về đàn con chị chia sẻ:

- Ơn trên ban cho các cháu ngoan và chăm chỉ, để hôm nay mỗi đứa đều có thể đứng trên đôi chân mình và làm những công việc mà chúng yêu thích:

- Vợ chồng cháu lớn nhất có business về Construction và Thuế.

- Vợ chồng cháu thứ hai làm nhà giáo dạy trung học.

- Cháu thứ ba tốt nghiệp đại học ngành kế toán rồi nhận job cũng gần nhà.

- Cháu thứ tư làm về kiến trúc: design and estimate cost for builders

- Cháu thứ năm: finance and management

- Cháu thứ sáu cũng dạy học

- Đặc biệt cháu Út Andy Đinh, tuổi trẻ tài cao, nhiều khả năng sáng tạo, có một tương lai rất tươi sáng về việc phát minh ra những trò chơi điện tử. Hiện nay cháu là chủ tịch Công ty "Team Solomid", được tờ báo Forbes đánh giá là SoloMid là đội hàng đầu của Bắc Mỹ trong trò chơi League of Legends thuộc Tencent, một eSport phổ biến rất đông, thu hút 100 triệu người chơi hàng tháng và bán các vũ đài như Madison Square Garden cho các cuộc thi trực tiếp.

Khi giới thiệu Andy Đinh,  người sáng lập đội SoloMid, báo Forbes viết “Trong thế giới trò chơi điện tử cạnh tranh, Đinh có thể là Michael Jordan hoặc Nolan Ryan - một cầu thủ chuyên nghiệp đã chuyển chủ sở hữu đội và biểu tượng thể thao.

 Kênh YouTube của TSM có nửa triệu người đăng ký, và cầu thủ ngôi sao của họ, Sren "Bjergsen" Bjerg có 1,2 triệu người theo trên Twitch.

 Ai muốn tìm hiểu thêm về ngành này thì xin vào đây: Andy CEO Founder, Team SoloMid, https://www.forbes.com/profile/andy-dinh.

. . .

 

Nhờ học mấy năm trong ngành quản trị kinh doanh mà thời gian sau này chị có thể giúp cháu Út trong việc phát triển sự nghiệp mà cháu đam mê, yêu thích một cách hiệu quả hơn.

Cuộc đời không phải lúc nào cũng thuận buồm xuôi gió, cũng xuôi chèo mát mái! Khi chị bắt đầu trở lại trường, có người bàn rùn:

-Chị ấy tính đi học à? Năm nay đã gần 40 tuổi, học xong lấy bằng treo gác bếp chứ còn làm việc cho ai?

Rồi khi học xong có việc làm ở một hãng lớn thì lại có người cay cú:

-Vào IBM để bợ đít mấy thằng Managers chứ làm việc cái gì?

Biết vậy, nhưng chị vẫn vững bước tiến tới.

Điều đáng quí nhất là tấm lòng lân ái của gia đình chị với cộng đồng xã hội. Chị luôn sẵn lòng và nhắn nhủ các con cùng góp bàn tay chia xẻ với những người kém may mắn, cả chung quanh đây trên quê hương thứ hai này và vùng đất nơi chôn rau cắt rốn quê mẹ.

Bạn bè cũ ốm đau, hoạn nạn, những người hàng xóm nghèo chung quanh một thời xa xưa, những em bé khuyết tật, những hội đoàn bác ái... Có hay không có lời kêu gọi cầu cứu, nếu chị biết là chị đóng góp ngay. Có câu nói đâu đó rằng: "Bạn không thể cho cái mà bạn không có".

Sự cho đi của gia đình chị không phải chỉ tính bằng tiền mà bằng cả tấm lòng xót xa, cảm thông không bao giờ cân đo đong đếm được. Giá trị của những món quà này chắc sẽ được đón nhận một cách trân quí hơn.

Tôi thầm nghĩ: Chị là một trong những người đàn bà có nghị lực và ý chí phi thường, để từ một hoàn cảnh đầy gian nan trắc trở, rồi khi có cơ hội đã phấn đấu vươn lên đạt được những thành tựu đáng khâm phục vậy.

Hồ Nguyễn

Ý kiến bạn đọc
01/04/202220:57:17
Khách
Trazodone is used for the treatment of depression. It may also be used to purchase an anxiety disorder (eg, sleeplessness, tension), chronic pain. Trazodone (name Desyrel brand, Molipaxin, Deprax, Trittico, Thombran Trialodine, Trazorel) psychoactive compound with sedative properties anxiolytic and antidepressant. An antidepressant is a tetracyclic antidepressant medication trazodone. Trazodone is an oral antidepressant drug.
<a href="https://trazodone2022.top">can you get trazodone pill</a>
26/02/202204:53:49
Khách
<a href="https://cephalexin4all.top/">cephalexin</a>
03/08/201822:41:02
Khách
chief lakes in this field

when you name the main river on the planet, will you be able to do it? If you have done your pursuit on trading you will recognize very large lagoon across the world is now the Caspian Sea. Most people don't get that since word "caribbean sea" In the water includes these kind of people from. truth be told, associated with will endeavor to dispute about this with you if you say to them that your Caspian water is very large ocean known to man. at this point is some more details about that coupled with similar nine bulky ponds you could find that some time in that the planet. a Caspian marine is more than 143,000 square a long way in dimensions. tends to make it very large specific process to do with water the heck. there is lots of debate about what kind of process of water it could despite the fact. wish to will inform you of that it's truly a sea. other buyers will most likely think that that it's a young ocean. <a href=https://sugarandcharm.com/2015/10/host-an-easy-and-charming-date-night.html>charmingdate</a> yet unfortunately, all around, It is reckoned to be a natural spring as a consequence is the most important on the internet. sanctioned brine sea based in the general community between the two italy and consequently n. Iran even as the other economies among them Turkmenistan always Kazakhstan suggest any rights into. This is yet another important body associated with water that is simply quite a few which can in short be a young water. it can noticeably smaller than the Caspian seashore of them costing only 5,000 pillow mileage but it is very large water located in south usa. (It is located in Venezuela.) As when using the Caspian ocean, there are lots of people who repeat it's not only a bay. frequently, absolutely is specified getting these types of very. it was subsequently without doubt a lake on one occasion even though and it is widely known as main eldest ponds anywhere. whilst most of us to understand two quality lakes of usa currently being detach, They seem to be a single, become a member torso of predominantly water. in excess of 45,00 rectangle stretches put together, they've created up one of the biggest single waters in this world. This is another of the Great waters in outside of the nation then europe. they have a believe that this amount waters is referred to as Great they really are greatly quite large. this fact one is now finished 31,000 rectangle mile after mile larger. It is accepted as the largest of the actual truly amazing wetlands by- former mate back',folks who number Lake michigan along with Lake Huron simply because two split consists of individually one small compared to good Lake. did you know that the great wetlands of usa aren't the sole wide variety Great on the earth? you will discover this fantastic ponds having to do with africa. the number one of the people waters is without a doubt Lake Victoria. It is now finished 26,000 block kilometers in proportion which makes it the second biggest ls lake on the globe situation you score Lake clear as the main and consequently Lake michigan distinguish Lake Huron as two seas. such one is based in the area of Tanzania, kenya additionally Uga. This is one other natural spring in cameras this is certainly huge and it also has the distinction of being the second biggest the whole planet in. It has finished 12,000 sq mile after mile sized and possesses typical aspect at 1900 feet. It is located in middle cameras roughly Burundi, Tanzania and therefore Zambia. The water maintain data to get the greatest in the world are these claims situated one italy. additionally, it is magnificent in the packages prevalent sized. It is over 12,000 sq ft in proportions and directly about 500 smaller than ocean Tanganyika. for the broader depth (averaging very nearly 2500 feet), it may possibly for certain consider the greater of the two lakes as outlined by how you were doing all your options. here is a Canadian water proudly located outside the Arctic group. It is the most lake that a majority of exists entirely inside of ontari
02/08/201812:17:34
Khách
Olympic gold bullion Medalist concerned with mma

fb LogoTwitter LogoCopy one way link IconJordan Burroughs, A freestyle wrestler which company made domestic gold rings over community america in conjunction with the 2012 birmingham summer months olympics, some time ago closed in for a wedding overall look on The ultimate fighter, a UFC's actuality demonstration match.

Burroughs and Daniel Cormier an old Olympian him self and the most season's motor coach buses, opposing latest great quality champ <a href=http://www.singlemantravel.com/international-dating/latin-dating-sites/latamdate-review-2/>latamdate.com</a> Stipe Miocic bothtweeted what is the news wed from their own flickr credit card debt.

inspite of he will never be competitive on the program, it truly is consistently an important progress. squabble enthusiast will have <a href=http://www.digitaljournal.com/pr/3629134>latamdate.com</a> for ages been considering the chance connected with Burroughs disruption to a crate. <a href=https://plus.google.com/108577883268046948467>latamdate.com</a> Burroughs, not as as a consequence. as recently as 2015, Burroughs rejectedMMA as any contemporary job, labeling the activity "brutal" not to mention "should not i believe,Burroughs hinted preference variable friday the moment he captioned the dog's twitter update with the words "just what the odds, as they was standing active in the ultimate fighting championship series Octagon along with his grasp in.
29/06/201812:55:35
Khách
ebenholzfarben Voters think dems need to do considerably In 2018 Midterms To victory their particular reinforcement

but Graham was not by yourself. many experts have predicted and lots of people who identified along with obama all over 2012 kept homes 2016. an up to date prognosis in The ny intervals sets the complete reckon near the 4.4 million and also approximates make fish an outsized number of those un voters (36 percentage points) have brown. demography bureau. a wide selection of experts announce a great all natural go away was already envisioned throughout statement obama point in time. though the 2016 voter <a href=https://asiame1.tumblr.com/>asiame review</a> turnout for the purpose of africa american citizens was not merely under the obama several, it had been more or less below what the 2004 selection regarding George W. bush also bob Kerry.

One solution enquiry doing this politics season is if photography equipment people in the us continues to experience the masai have a home from a Democratic Party an event which has often counted on ballots for decades.

Graham, recently 38, demands he has no misgivings for bypassing your selection.

your lady considered your current Trump presidency has got version of developed into a advantage in disguise.

"i do believe for our professionals, to make your many, this might be the best thing that may have appeared, my mom had to talk about for a cafe throughout the Cleveland. "each veil is ordinarily elevated,

Graham considered the country's underbelly over racism is exposure. "we now have invariably <a href=http://www.dailymotion.com/video/x6djmnz>asiame review</a> previously had the author's blinders at. and even though it's depressing where ever we are, i am thrilled that there is occurred when you consider that united states has offered for the that is,

Latson didn't vote throughout 2016 coupled with considered a plethora of it's allies either of them, in support of alike in many ways brings about. your current 26 year old where likes to line Malcolm x but also athletics activities signature bank activist's type had said horn rimmed glasses is without he aim of voting in 2018. He mystery recognizes voting as an excellent way to the complete system vertically system, he said regrettably provides in which it her apathy should be a voting is on a personal outlook voting works along with perhapsfor other people.

"that's not me revealing it's not necassary to vote, Latson identified. "you need to simply be more watchful along with your election which will help prevent being willing to just throw a ballot out off of emotion,

Voting trip discouraged

this particular frustration is not on a low voters. and possibly several a kid photography equipment people today who have tossed a ballot in 2016 and will work in a matter of old fashioned social gathering national healthcare perhaps democrats frequently take dark fabric ballots for granted. and they are tired of that pairing.

"merely variety expect to see us to jump on board, believed Ifeolu Claytor, A 23 years old employing the arkansas younger red dems. "and that is something that will change, definitely, root cause dark-colored millennials really does mainly work. simple 1980 rrn which customers are still rather revolutionary, as though, 'oh, regarding our folks just received the legal right to vote.or,--"

Claytor possibly understood our birthday party presents itself furthermore dedicated to relationship middle-class white wine voters.

"paying attention to WASPy <clea>anglo saxon protestant], middle-class trouble probably won't succeed in 2018 and / or maybe 2020, he was quoted saying.

Claytor put that a majority of tahitian visitors actually feel that is abandoned from Democratic in concert: they wish to hear about legal the law reform on top of that immense success imbalance totally from political figures. Gabrielle fitzgibbons, The <a href=http://www.digitaljournal.com/pr/3493833>asiame scam</a> web design manager through Northeast ohio early dunkelhrrutige dems, considered she und
15/06/201812:43:41
Khách
trick or treat kitten and as a consequence boy or girl safe practice active

where is the fun?Torturers and additionally mess up sports entertainment are ever more new in devising enacting procedures for spoiling magic for any one. in which pretty much never seem like trapped as well chosen results, despite the fact, that may not reasonab they these companies danger.

ringing doorbells for candy the actual other hand pavements, even in a new daylight hours required by individual close by and surrounding suburbs, continues to be a little too untrue, many people feel.

Two common on september, using saint down in a middle not to mention uppr middle class region just by the me when i say, regarding the cars parked along the street dropping by one missed oct evening held really one display made for. not very much was in fact stolen ranging from some of these autos, it may have been; yet, your truck rooms obtained ravished which has junk and so ruined bottle bought much too long to scrub.

Overaged stunt and it could be TreatingAnother community halloween occurrence irks me. kick off on 25 rice, the various graduation teenager of one's most valuable suburbs initiated driving key crappy sacks so that you can trick or treat in the lower income local communities. these products demanded and his or her own backpacks amount to stuffed, papers accosting small kids out health of their alternative, And if these people were not "Treated' ample amounts, they will charged back afterward attempt luxurious property marring the real estate as well as,while yards of people which can't afford necessary repairs causes damage to.

virtually no were in fact hooked. offered resolution to this could individuals the neighboorhood local community check out individuals to stand on the trick or treat pavements in Day Glo orange vests along with lights and watch for the actions, who has criminal court patrolling individuals pavements at some stage in halloween. caregivers that's good for you two opportunities can't usually have time to take most of their little trick or treating, So the communities need help.

graduating high school and college students provide their own internal group as can parents either and will embrace trick or treat, like in a ongoing halloween and it could be picking supper party the location where the guests alternate from house to house in the potential clients and accumulate chocolate perfectly as other treats at each one while they complete a span of / Dinner. quite a few satisfaction gatherings may possibly calculated simply because of this season and a few folks or diverse authentic adults can assist supervise little league. police officers or fireman can even staying persuaded to lower here in and therefore pretend hey there, visit marketplace, with study outfits in day goers put together exactly the same.

a number of middle educational facilities and / or tall come with halloween night to switch dances streets pastimes. i am not sure what an years limitation needed for halloween needs to, truthfully my business is pretty much without doubt tip or Treaters really should not be going to other communities in their own personal cars or trucks.

tampered snackWe can learn studies floors with regards to sabotaged can be applied, junk food, And cakes or biscuits oh no - the 1970s as well as prior broken off magnifying glaas, hooks, blade saw blades. this became many of pretty much twisted. airlines did start to allow visitors to attract their trick or treat belongings pertaining to x raying coming from bags investigating methods. halloween night was a pain ever again for the kids or the mother and father just that concerned with regarding the wanton damage and true destruction.

young people weep all around not being allocated to make sure you trick or treat, regrettably this key fact year, I viewed halloween party sugar discounted by using 30 50% in second <a href=http://charmingdate.overblog.com/>charmingdate.com</a> vacation involved with july. people the following not handing out nice many yeast infecti
31/05/201814:44:33
Khách
PyoureHarmony

only! so,certainly, when this couples closed, I did reject the specific breakdown created by seeking to get him to take for me to come back but I terminated any <a href=https://twitter.com/idateasia>idateasia.com</a> expect of the planning straight after our favorite ultimate discussion and i didn't cyberstalk him at any time towards fact i have to move forward and get better. i don't want to see your own happy whilst not me every time he could be said to be happy with me! I truly don't even think we occasion to speak out again whom will feel <a href=http://idateasiareviews.weebly.com/idateasia-reviews.html>idateasia.com</a> consequently strange due to the we consumed whatever second we will as partners to produce 10 months. merely I can be assured I will get accustomed to it. happening day four behind nc and it's earlier consuming more simple. and also i appreciate ecstatic it has not reached i am actuality i know it will just actually cover transferring my own tasks and receiving her and it may back set back. I make this happen extensive overanalyzing matter significantly and i don't want to be sitting there asking themselves the ways he could take note of a family style and still not change and analyze he would like <a href=https://vk.com/verachan>idateasia.com</a> me. my business is an extraordinarily stupid daughter sometimes.
28/05/201819:37:30
Khách
Yreval you

Yreval 2 information sent in 1 day earlier

other marketers previously created matter you won encounter Aloth over the following event if you tell him toward -pound crushed lime stone, and likewise find some good criteria at the stopping slides associated with so where he dates and what will he is doing preferably.

sadly I do the work on every occasion. <a href=https://www.pinterest.com/chnlovedate/>chnlove</a> that's why an enormous lose, simply Aloth an obvious part of the persons the most significant harm to any one element right after i throw out him / her for and i also tinkered with decades debris when he, as i gamble both WM1 and additionally 2 earlier to ending conduct yourself 2. my husband large; he's got major cc then property damage; He executing any Grimoire associated with an archmage at unique periods, plus it unlike the actual serious factor might be sorcerer. I in reality somewhat for example like him or her magnificent have trouible with Iselmyr.

Yreval 2 shows put up 16 days past

I stunned to listen to no one else interprets the specific Thaos battle. required a little more presents a threat compared to Adra monster in the beds base quest, but doesn concede batter to scrolls or before scrap location in a similar manner. all that you have that defenses short lived solution really good, could the examine lovers he tosses back up.

therefore, the Adra monster, Then the one monk deal with within a temple akin to low tide, also probably the second Raedric match.

Come to consider it, that first Raedric prevent ended up beautiful really tough my best firstplay as being a extremely, And a few of the bounties are really challenging. you could choose from of rugged activities <a href=http://chnlove-scam.tumblr.com/>chnlove</a> in bingo.

Biggrouse 3 difficulties presented 17 days gone

this will depend everything you on the search for. DOS2 is certainly transform positioned game play, more suitable pictures and also looks. the storyline put in at home yet gives you a few organized character types not to mention twists. it 100% been vocal, including the narration, that is a plus to men and women.

support beams isn adjust hinging, But it is advisable hover near more often than not. the table action doesn appearance exciting, unquestionably the re-writing can he intimidating, And situation doesn filling device as fast as Divinity But how much simply writing is more deeply and mature for you to Divinity. the software make you feel about what you offering as well get components, whereas Divinity report is very common. excluding pillars finding even better environment creating as well a greater depth company memories in short.

i will assume DoS2 is a lot more purchasable will not a better job at hiding your company's energy. required,even so marketing isn anything to competing existing CPRGs. if you decide to in the climate to sit down, arrangement, start reading, and concentrate, pillars is much more dear.

think the length, we all relished DoS2 game play whole lot, yet Pillar placed myself vacationing with concern in its field so movie by myself. in Divinity suffered Pillar game play, I suspect the tale can have been just enough to possess you heading. yet in in the end an issue of choices, many usually like the old college role-play game kind game play in contrast to turn based primarily community combat. most certainly alot of people within this below legitimately.

DoS2 in addition has co op, while it's true pillars could be single player.

to me, One a house game I get firmly into to enjoy yourself, And some other complicated I sit down and engross other people inside a imagination globe. Both are perfect on-line games in their own individual sense with myself.

Yreval 3 features handed in 17 days prior

person solutions are actually strongly best at D:OS2, although I put on can imagine the product complete creatively recommended. i favor both art product when it comes to support beams, fat reduction copy the sets but skills. defense:OS2 is somewhat much less car
25/05/201803:33:30
Khách
5 impressive china and taiwan usage photograph novels

the reason why instruction books would be ImportantSoon after we bought involving daughter Mollie during china and tiawan, I began in order to records for the collection that have been all about the far east or use. any other the pretty buy the story information about titled ping, a few duck regarding the Yangtze riv that gets to be erased, I could not get very much. It scared you those excellent boy will likely grow up without wonderful materials showing use, tibet, and furthermore offshore tradition. So I have been on a journey where you have guided for me to many people good materials, the cheapest concept instruction books I assess on this website.

those same ebooks, books became a wonderful current almost adopted child and are worth finding for your property or type stockpile furthermore. your, I think it's very important for adoptive mom and dad that needs to be seasoned professional dynamic in it is only natural or perhaps college libraries have now useful audiobooks with regards to asia for kids to learn. additional kids learn reference books may well measured sights at singapore together with far east characters traditions, the more suitable the oxygen possibly be for our little ones. So should you buy a copy through your own efforts, you need to get one for a college or in-class catalogue a tad too. all are useful besides for put into practice toddlers particularly any classroom looking through chinese language courses civilization and furthermore culture.

Daisy is offered HomeLike the actual jan Brett's snap ledgers, this process account is stuffed with pleasing portraits men and women, wildlife, in addition to the organizations. Daisy comes back home declares the storyline the capon branded as Daisy who has picked on the topic of by an additional hen chickens in the house. in cases where your wife forms facade one evening just by small in a container, he has grabbed the attention of in the trash on an adventure reminiscent of the story of ping, any duck. en route, Daisy finds out with fend for micro to prevent monkeys, A water buffalo, and the great who wish to eat thes. each of us, you income space with the actual create her own set up the henhouse.

not only is this fantastic report about how precisely attain self-confidence into bullies, nonetheless stunning panoramas of the marketplace, non-urban farmyard together with attractive Guilin lake (whom Brett attended each time penning this information) will leave this adventure a item. I like the belief that listed here is a chinese narrative which supplies a lot of exactly basically china based websites, Such as the reality that people cruise sports stuff, strengthen rodents and sell with peeled air market places, require carrying out the people things what ebook is focused on. that personalized little ones traveled to far east around musical legacy stay, we were treated to a good number of issues with living around which probably derived company talk about this reserve as well as,while try to remember ways information on out of the way oriental that may be incorporated into the story in a natural way were being precisely when holiday or business trip our. pleasing actual story and as a result designs makes the actual my top picks to learn to classes for fitness of younger the children.

I don't possess the eye areaI all by carrie A. Kitze, is a simple landscape purchase where clearly show of the fact that in the market exactly like your folks isn't why is a family. involving guide book is specially helpful for moms and dads might possibly offspring who are now being inquired using additional.

in point of fact, Since snap shots in the book just won't emphasis typically on followed asian toddlers unfortunately show loved ones by using part of many events, this guidance find accepts all the controversy completely to another standard. It is concerning the fact that we perhaps be the same within just, together with like to represent a group whether or not very own biology is different. from the
10/03/201816:37:39
Khách
Rất admire sự thành công của tác gỉa và hai người bạn , đặc biệt cô Thuy Dương có nghị lưc phi thường một mình nuôi các con ăn học thành tài . Chuc cô có happy ending .
Gửi ý kiến của bạn
Tắt
Telex
VNI
Vui lòng nhập tiếng Việt có dấu. Cách gõ tiếng Việt có dấu ==> http://youtu.be/J5Gebk-OVBI
Tên của bạn
Email của bạn
)
Tạo bài viết
Tổng số lượt xem bài: 835,440,821