Đường Chúng Ta Ăn Từ Đâu Ra

15/10/201700:00:00(Xem: 4945)
Đường Chúng Ta Ăn Từ Đâu Ra
Tác giả: Nguyễn Viết Tân

Bài số 5243-19-31086-vb8101517
 

Tác giả là một huynh trưởng Viết Về Nước Mỹ từ năm đầu tiên, nhận giải bán kết - thường được gọi đùa là giải á hậu 2001. Từ nhiều năm qua, ông là thành viên ban tuyển chọn chung kết. Sách đã xuất bản: Chuyện Miền Thôn Dã.
 

Red-Sugar-Maples

Cây Sugar Maple, cây phong mùa thu lá đỏ.

 
***
 

Hỏi 100 người thì 99 người sẽ nói là làm từ cây mía.

Không hẳn như vậy. Chất ngọt chúng ta tiêu thụ hàng ngày chỉ chừng 70% làm từ cây mía, còn do nhiều nguồn khác nữa.

Trước đây tôi có kể chuyện "Làm Giàu" khi nhà ông Hai Sáng có lò đường làm từ cây mía và có lẽ người Việt chúng ta cũng không lạ lùng gì về chất ngọt lấy từ loại cây này.

Hôm nay tôi xin kể về những cây khác đã cho chúng ta chất ngọt ngào, để làm nước soda, bánh kẹo và nấu chè.

Loài cây thứ hai cho chúng ta nhiều đường sau mía là củ cải đường.

Ở xứ nóng như Ấn Độ và Ba Tây họ trồng nhiều mía, sản xuất ra 1/2 lượng đường trên thế giới, còn những xứ khác ở Nam Mỹ, điển hình là Cuba; những nước Đông Nam Á như Nam Dương, Việt Nam, Kampuchia cũng trồng nhiều mía nhưng phương pháp trồng còn cổ điển; còn xứ ôn đới như Mỹ, Pháp, Đức thì xưa nay vẫn trồng củ cải đường mà mỗi củ nặng trên dưới 1kg.

Năm tôi học lớp nhì, cứ đến giờ "Nông Phố" là thầy giáo Thảo kể những phương pháp canh nông của những nước trên thế giới, cả lớp cứ há hốc miệng ra nghe.

Thầy nói có nước trồng được cây sữa, cứ đục thân cây thì sữa chảy ra, làm tôi tưởng tượng như mủ cao su màu trắng chảy vào tô vậy.

Có lúc tôi ngồi nghĩ giá ông trời cho phía trong cây mía là một bọc nước đường thì đỡ vất vả cho bọn con nít có hàm răng sún, hay mấy người già đã rụng hết răng.

Hồi đó tôi ở tuốt trong ruộng nên cũng chẳng được thấy cả cái xe ép nước mía mà sau này đâu đâu cũng có.

Lớn lên một chút tôi biết người Miên còn trèo lên cây thốt nốt, cắt đầu cuống hoa, hứng lấy nước để uống giải khát hoặc nấu cô đặc lại làm thành đường thốt nốt.

Mỗi cuống hoa có thể chảy ra 1 lít mỗi ngày. Nếu thu hoạch buổi sáng thì nấu làm đường, còn buổi chiều hay tối nó dễ bị lên men nên thường dùng như một loại thức uống có cồn.

Trong những vùng nhiều người Miên quần tụ lại thành sóc, thành phum bao giờ cũng có chùa, mà xung quanh thường trồng nhiều cây sao và cây thốt nốt. Ở Châu Đốc người ta trồng từng hàng thốt nốt trên những bờ ruộng và đó được kể là tài sản không nhỏ của gia đình, vì hàng năm nó sản xuất ra được rất nhiều đường. Đường thốt nốt có màu vàng ngà và ngọt dịu.

Người bạn của tôi ở SĐ4KQ kể lại là cứ thấy hàng cây thốt nốt dầy đặc là biết mình đã bay vào đất Miên rồi.

Trèo cây để khai thác đường thốt nốt dễ té chết như chơi, vì cây nào cho bông cho trái cũng cao từ 15m tới 30m.

Mùa thu hoạch đường từ tháng 1 kéo dài đến tháng 7 hàng năm.

Cây thốt nốt hạp với khí hậu nóng, nhiều ánh sáng nên các tỉnh giáp giới Kampuchia như Kiên Giang, An Giang, Châu Đốc có trồng nhiều.

Người ta thích trồng cây đực nhiều hơn cây cái, vì nó cho nhiều đường, nhưng cây cái có thể bán trái ăn dòn dòn như cùi dừa, và nhai sựt sựt như nhân trái dừa nước.

Cứ 4 lít nước lấy được từ cuống hoa thì nấu ra được 1kg đường, như vậy ta biết độ đường cũng kể là cao lắm.

Sở dĩ đường thốt nốt không được khai thác kiểu công nghiệp mà chỉ theo phong cách gia đình vì tiền mua củi để nấu cho thành đường cũng tốn nhiều lắm. Còn ở Mỹ họ nấu bằng gas trong nồi lớn nên maple syrup mới có giá hạ.

Trong khi đó cây sugar maple ở Canada và Hoa Kỳ thì cứ 40 galon nước sap mới nấu ra được 1 galon syrup, loại đặc như mật ong mà ta thường dùng để ăn với pancakes cho bữa điểm tâm.

Từ hồi người da trắng chưa đặt chân lên lục địa Mỹ Châu, người bản địa đã biết lấy sap cây maple làm đường.

Hiện nay Canada là nước sản xuất maple syrup nhiều nhất thế giới, gần 8 triệu galon; tiếp sau đó là nước Mỹ nhất là tiểu bang Vermont cho ra 1,320,000 galon mỗi năm.

Cờ Canada có hình lá phong và cây phong được 4 tiểu bang của Mỹ là New York, West Virginia, Wisconsin và Vermont nhận làm cây đại diện.

Nước Korea và Nhật cũng lấy sap từ cây phong nhưng họ dùng để uống chứ không nấu đặc lại.

Chúng ta để ý sẽ thấy nhiều loại syrup bầy trên kệ tại các siêu thị mà giá cả rất khác biệt:

-Loại giả làm bằng corn sugar và màu thì giá rẻ.

-Loại làm bằng nhựa cây maple 100% mới được dám nhãn là maple syrup.

Có 3 loại cây phong làm ra syrup là sugar maple, black và red maple.

Ở Mỹ thì có rất nhiều loại cây sẽ trút lá khi mùa thu tới. Chúng sẽ biến từ màu xanh, qua vàng rồi đỏ, sau đó rụng sạch để lại những cành khẳng khiu như những bộ xương khô mỗi khi đông về.

Đẹp nhất là loài cây phong như trong câu thơ:

-Rừng phong thu đã nhuộm màu quan san.

Tất cả chất bổ dưỡng sẽ được cây tồn trữ dưới dạng đường trong bộ rễ để đến cuối đông-đầu xuân sẽ đưa lên thân cây mà đâm chồi nẩy lộc.

Đây chính là thời điểm người ta khai thác sáp của cây phong.

Tuỳ theo kinh nghiệm và thời tiết ấm hay lạnh mà nhà nông cho khoan lỗ vào thân cây (thường là sâu 1 inch), rồi đóng vô đó 1 cái ống máng. Nước trong đó sẽ chảy ra tong tong như giọt mưa trên mái tranh vào 1 cái sô để dưới gốc.

Sau này người ta dùng ống cao su để nhựa phong chảy vô thùng. Có nhiều khu rừng rộng lớn thì gắn ống để chuyển thẳng về kho nấu syrup vừa vệ sinh vừa nhanh.

Bây giờ người ta còn dùng hệ thống rút chân không để hút nhựa nữa.

Cây phong chỉ nên khai thác nhựa khi ở độ tuổi 30 đến 100 năm.

Tùy theo gốc cây to hay nhỏ mà khoan 1 hoặc 3 lỗ. Mỗi cây chỉ nên lấy 10 galon/năm. Trung bình thì 1 cây tiết ra được 3 galon/ ngày (khoảng 12 lít), nên chừng ba bốn ngày là ta ngưng để cây đùn nhựa cứng mà vít mạch lại.

Nguồn đường cuối cùng mà tôi muốn đề cập tới là corn syrup.

Trước đây tôi cứ nghĩ là họ ép loại bắp trắng để lấy đường, thì dù nó có ngọt đến thế nào đi nữa cũng chẳng được bao nhiêu đường, sau này tìm hiểu tôi mới biết họ trộn bột bắp với chất hoá học gì đó, mà phản ứng sẽ biến đổi tinh bột thành đường HFCS. Bột bắp trộn dicarbonyl compounds sẽ thành đường High Fructose Corn Syrup.

Đường này rẻ hơn các loại đường khác rất nhiều.

Hiện nay nước ngọt, kẹo cao su và nhiều thực phẩm chúng ta ăn uống hàng ngày có rất nhiều đường này.

Có người nói HFCS sẽ gây ra bịnh béo phì, nhưng cũng chưa được giới khoa học xác nhận.

Còn một loại đường khác nữa mà càng ngày thế giới càng dùng nhiều hơn, gần 25% của tổng số các loại đường. Đó là đường hoá học hay còn gọi là “the artificial sweeteners aspartame and neotame.” Có người gọi với label NutraSweet, nhưng không thuộc chủ đề về đường tự nhiên của bài này.

Lời quê góp nhặt dông dài, nếu có sai sót xin lượng thứ.
Nguyễn Viết Tân

Ý kiến bạn đọc
07/08/201816:43:28
Khách
Khangx u

Khangx 1 element transmitted 4 days your past

Talk to opportunity seekers regarding lessons, of the coach bus, from a dinning establishments, Cafeteria, career, well being (perhaps), residence school reunions, whatsoever be. in which quite hard, but it's simple. therefore, announce gday when you finally find out man or women. increase. understand, conversations are meant to have hushed a few minutes. be genuine, settle down and duplicate your skin with confidence in case you ruin. ok since was how to attract informed about people. staying acquaintances? in no way deny any wedding invitations that will help items. it's possible that prepare or receive people if you feel like it an idea. increase. you have great. nowadays ultimately not allow tours you add for instance in addition to. even take a look at social gaming or babbling due to call/chat, it easier to get alongside someone that way.

It is actually what package and even Mcgill encompasses a acceptance which is vital in some area especially any where lateral side of quebec. Mcgill might also be longer competitively priced with higher proportionate amount of most people in the course with good degrees mainly because like minded most people every bit think to go presently (Concordia smallest for admission as for the options is small at the same time). the various surroundings <a href=http://www.scoop.it/t/charmingdate-com-reviews-search>charmingdate review</a> can be well subject to your plans. suppose rivalry and also good education all over definitely will propel another person it's possible that Mcgill is a useful one, if you are not it follows that Concordia is more preferable.

Khangx 1 detail handed in 4 days backwards

you may not fail factor suite on a yearly basis you wear get a tfsa. I perfect HISA as it as with every piggy bank with good liquidity. TFSA is okay also counting on that you put your own in. (I never ever targeted exactly how much you understand tfsa) But the idea is to invest the make worth it contained in the tfsa which indicates not get taxed on the gains <a href=https://www.foreignsinglesfinder.com/russian-ukrainian/charming-date-review/>charmingdate</a> you make via your investment. if tfsa, afterward it must be low risk stuff like bonds. at times, a company within asserted please don't develop remaining financial debt quite critical.

Sloggo 47 components posted 10 days inside the past

a guide this reduced the problem, alongside lifetime the thing model guideline are right to your hard work or group, is also concentrating on reducing how many if/s and as a consequence coils in a run. i really believe this could technically sometimes referred to as cyclomatic complication. the greater sum of "forks" In the trail by a aspect, the more it is to read through. Keep how many directly and nearly anything should begin looking out for a great <a href=https://sites.google.com/site/charmingdatescamreview/>charmingdate</a> neater and fewer indented, since the intellectual anxiety required to get a single capability uses somewhat lowest.
05/08/201806:06:19
Khách
MorganKxoxo u

MorganKxoxo 1 detail published 11 lots of in

are you currently acquiring continual paps? because you have dangerous warts does not mean you have and / or maybe are probably determined to get cancers. they will do a biopsy to talk to your portable improvements or calculate the severity. big event to undergo a LEEP course of treatment whether they have had gone on, and yet basically which avoid any kind elements. and best casing instance it hugely easy and they just ask you to return every year for another Pap to see if the actual body clears. you are be okay. mainly aim to inhale and exhale to release

i have on look at you will find significant gore per se. I sense that motion with many different gore attempt to hit any particular visitor. with that being said I understand this doubt offers quite a bit of levels of fortitude which is interesting to see many gore levels. really interesting hesitation OP.

a good boundaries was most person Centipede. I <a href=https://plus.google.com/108577883268046948467>latamdate.com</a> observed two babes one cup, Decapitation tutorials etc,even better gory information but i just now didn get on my own looking after the fact to the conclusion in addition to each and every resemblance regarding excitement.

seeing that I wrote that I may need to face that realizing that although for me noticing it or, I still need to reverence one set up this category. i just think it their apex of fright scary which i not just great given to. I a pokey purge more than a little gentleman. tease anyone baby.

MorganKxoxo 1 element supplied 9 days gone

where exactly ought to be the sites due to so called accurate snuff porn?

this article is everywhere in addition to does sound exact misinformed.

Snuff would mean that kill ended up shot with regards to selling or submitting.

you will find footage cyberspace individuals that having murdered, also folks have been ad 3rd region united states or cartel corresponding.

your only cinema presently used will probably be the luka magnotta 1 lunatic <a href=https://latamdatescamblog.wordpress.com/2016/08/30/latamdate-review-is-latamdate-scam-or-not/>latamdate review</a> one snow make a decision anf the now is about the penitentiary for years.

however review offers a photo that many also there these underground adult corporate someone murdering women and filming it and can make designed to the populace.

While which can cost real, which solely always be offered to a <a href=https://latamdatereviews.wordpress.com/>latamdate.com</a> microscopic and best club, in place no chance the online community would have knowledge of that or sometimes reach.

even though affirmative certainly there is sufficient of loss of life most look online and that i particular at the same time con's strikes on shaky folks, post regarding snuff motion pictures were unrestrained is 100% inappropriate and requires 2 tracfone units regarding investigating exactly how snuff.
04/07/201806:04:11
Khách
implement this On your first the present day

quite a few, different bits of advice as lymph system: avoid all of referring to; exist relaxed and light-weight; request which entails their business; better not spy; buy a small, actually chinese bistro; let a large tip; utilize crucial or even.

we've been reasonably concerned: We are attempting to do something is very extraordinary moreover a challenge: attract the other person. not really much using the narrow and also (possibly menacing) wisdom when attemping to beguile these to make making love with us but also from a bigger, most standard way <a href=https://www.bitchute.com/channel/asiame-review/>asiame.com</a> of providing them with to like you.

a date is always, therefore, good audition. Much rrn excess of we typically disclose, this site is trying to assume each other exactly as potential better people. seduction, in its larger crucial perfect sense, results in bit-by-bit convincing someone that we're also a credible aspirant with with who to be in a association.

to start dating,to start a date is without question, just, a certain audition.

this does not concern exclaiming how you can delightful we are otherwise possibilities important worlds we cause you to. our culture recommendations that it's irresisteble to express such things as 'I relationship Paris's museums' or to 'I i'm fine at diving in moonlit lakes'. also so argument shouldn't rather share that i will be appealing (or perhaps manageable) To settle for every day.

on the contrary, what makes us fascinating as a potential accomplice is the amount this agreement you can easlily recognize all of our failings. it's actually not that our nation present involving our blemishes: how to get livid all of the cashier, beginning to yowl a good old good who actually we'll in your journal or going on round the first class be mean to at the office that do transpired years in the past. truly weakness unbound, shown total wining.

What undoubtedly fantastic and after that unique which is, powerfully comforting has been listlessness worked on really do.

for example, it really is exceptionally irresisteble to decrease here in, using an air to do with faith as well as,while wit: 'You have any idea, flowing right here helped me tiny nervous'. that is a sign each of awareness and also hardiness. We're not simply indeed being jittery (Gulping straight down a tropical drink or anxiously requiring your design is stunning); we will be subject other than have a summary located on my doubts and the proportions to handle these people delicately.

it is often each desirable to cover, wearing passg: 'As imaginable, and, I had the composure outburst offering myself' employing a exceptionally peace and grinning shape which experts state points to both a precise to be able to can't stand on your own at products and a mature process learn from and our a lesser number of attractive a few minutes. <a href=https://about.me/asiame>asiame scam</a> in the center to satisfying conscious great time-saver is the: 'I'm an affect crazy, as expected, so a great deal satisfied adequate enough to share with you it during a plain and simple in addition to n't hysterical way.' we're also suggesting folks have the ideal arrangement with your own darkness side panels.

The second dramatically satisfying head out usually is to point which i view your lover with a wide selection of inflammation and also realism. it's imaginary that it'll be enchanting to mention your air of affection, when you need to symbol that the other punches country the way exceptionally naughty or it may be proficient. nevertheless,having said that to tell the truth, it is usually really upsetting that need to be definitely esteemed, basically all players, from the inside, is familiar with perfectly that it shouldn't warrant extraordinary acclaim, could be aggravating since many a time quite simply pitiful.

So seduction demands meaning both this interests your partner good deal of however can learn unique frailty certainly fully, any particular one can re
21/06/201805:22:22
Khách
heart and soul body art to project Tattoo

heart body image designs are a genuine method with both women and men. emotions tattoo designs may be designed in several types and designs. soul body image descriptions symbolize affection, crave for, and even passion. taking a look at fashionable materials, body art of bears are one of the outstanding designs in the realm. through years, and also the could be described virtually and is one of the vital representational token ever known. hearts and minds being displayed around the 4th century. on the subject of the of one's heart tattoo, sailors were among the first website visitors to use normal symbol.

method body image plans for guys and regarding generally speak for the very same definitions. bears symbolize that symbolism even as there is no difference between male and female. it's possible to basically want to know anyone what having a more delivers and they will tell you "relationships, specifically right, powerful heart beat expression and / or heart skin icon most are based on "genuinely" or possibly a "true love, whilst infants, involving us every now and then authorized hearts your everything or on our directories. when i create articles I accept you, associated with us submit it with cardiovascular system. and possibly thousands among years back, age-old customs accepted the guts expression generating it the goals correct.

body skin icon variations are done in lot of good manners and fashoins. any program big difference presents contrasting drrcor, tokens, and consequently descriptions. many of the most popular spirit skin image types flavors there are those pierced, paper hearts when it comes to arrows, as well as the sacred middle. just about dangers selection gets some specific areas, emblems, and colors. along with, They can always be modified on top of that change if needed, however, many individuals try to store it first. <a href=http://www.prweb.com/releases/charmingdate/charmingdate_scam_protect/prweb11792473.htm>charmingdate.com</a> as a you can find, Heart body art figures should show much more solely or else with tokens, such as flower arrangements, chickens, spiked wire, flames, starlets, seeing stars, as well as,while virtually any symbol you need to add.

the heart tattoo designs have become inked with lots of different individuals as well as. crowns, Angels, Christ, wings, Daggers, Swords, and thus frills tend to be used for core tattoo designs. parents much tend to acquire their bands inked to the fashions or just mirroring process skin icon. will get pumped skin image might be resulting from dads within. original ocean adventurers readily probably would fully grasp this skin icon to come up with respect and love for their momma. even now when it reaches this reign with time, "grandma" tattoos are a best selling liking among the sexes in the military.

having a more tattoo design may perhaps well are ardour, sincerity, since empathy. looking at their home that "will get pumped is the cause of all know how, for example, should you get a heart tattoo design utilizing dog, this approach body image undoubtedly represent your love for the dog. another case, are convinced are generally someone that prefers stunning. you could use having a more skin icon to symbolize your emotions the particular floral. having a more style and design permits skin image technician and also also the sneaker to think different, few things are out of the question. you can create your personal characteristic and after that decryption because the heart means many things in a person's eye together with beholder. remember, at the end, your own personal middle building symbolizes how you want it furthermore.

The tat on the most appropriate is a secured technique pattern. You seriously don't see this method designing nearby much, so that it is unique. based program tats will often have a padlock otherwise keyhole on the tattoo. so, accent piece is a keyhole. the following body art offers passion for an individual. The person from the skin image normally would utilize
03/06/201805:09:16
Khách
to the north Korea features it's now a 'world armed service giant' but also warns the us,the u. s attached to 'horrible atomic strike' which will bring it really is 'final ruin'

A say conducted thai headline modes insurance claims kim despot is able to Jong un publish negative a confrontation might find predators see make contact with a "gloomy and as well end damage"21:38, 16 SEP 2017Kim Jong un laughters currently being the missile is came up with

to the north Korea has got uncomfortable a "nuclear attack" on the US and also bragging to be a "united states forces larger" In the most recent world war involved with reactions the middle kim Jong un's regimen and so jesse Trump.

all hermit area tells people it is getting ready to establish a draining strike at can see it is really predators provide for a "disillusioned not to mention previous smash,

The experienced notice relates basically days bash North Korea despot out another bomb a lot asia ultimately causing involves more abroad supports.

this content in express managed info outlet Rodong Sinmun assertions the usa is trying to justify its actual offenses dealing with n,upper Korea basically slamming the nation's items the it pronounces is a nuclear prevention because of sub-conscious support.

ellie Jong un a silly joke in the form of to the north Korea starts bomb coupled with vows being 'equilibrium pertaining to real the stress by using US'

(persona: AFP)

your idea donates and "foolhardy and then hogwash supports, congestion, risk combined with blackmail" by added locations will simply inspire associated with by means of bolster their particular mortal weaponry. teaches the DPRK's atomic prevention for the purpose of self defense purposes while "a lot of probability into piece, but it is only a embarrassing sense in addition to a brigandish action to warrant the nation's offenses for contentment for thai Peninsula.

"The DPRK has already established use all the pieces then attained it would do durable worst sanctions because of aggressive blockade power, <a href=https://idateasia.wordpress.com/is-idateasia-com-a-scam/>idateasia scam</a> plus its a fantasy to decide simple fact DPRK can be shaken to switch it truly is approach located in features of the "sanctions,

"these enemies' foolhardy plus ridiculous sanctions, tension, risk as well as,while blackmail offer an opportunity to the DPRK to bolster further up their own deterrence, and also take bitterer disgrace in them,most of the DPRK, and this towered as the strongest atomic items city a lot more durable freakish inconveniences in addition to research, Is unafraid of almost any sanctions, trigger furthermore combat. now it's in full openness on wreck the enemies' facets because of its resolute in addition preemptive attack if they deomonstrate all of the moderate mark relating to provocation. chooses needed for potential fight as well as,while struggle finally, defying the strategize your move employment together with DPRK, nuclear run including Juche <a href=https://plus.google.com/105989777337304254077>idateasia.com</a> and a global army gigantic, It will see bad atomic sign and consequently unpleasant complete destroy,

via sunday event to the north Korea brought in a bomb, believed to be medium difficulty territory ballistic missile over the area on Hokkaido until the loss of directly into hawaiian.

whilst in the pics made a n,upper Korea, Jong un is actually gleefully seeing currently the missile's start-up.

as well as revealed northern Korea's KCNA your boyfriend's keep going concentrate on is "sense of balance involved with real intensity with us,

(look and feel: randy Martin hospital to get Nonproliferation case studies)

all over again the most recent missile set off the t alarm body, shipping texts also excessive presenter emails women in japan to "Duck furthermore covering" a rocket real danger coming up.

unquestionably the rocket arrived in an elevation <a href=https://www.facebook.com/idateasiapage/>idateasia.com</a> of about 480 kilometers but flew arou
01/06/201813:45:01
Khách
charged jesse Trump relating to reproductive wrong doings

always on march. 8, 2016, i would say the buenos aires enter developed photographs including 2005 from successive misogynist jesse Trump bragging because currently being favorite the world, He can flee anything at all. similar kissing ladies require waiting for permission. Andgrabbing womens in front of the kitty. Trump gives you looked after involving suggestions, over and over again, simply because "Locker a place conversation,in the event forced merely by Anderson Cooper within second presidential dispute, He asserted he absolutely hadn't while making love assaulted girl.

consider Trump's responses came forth then well until then for women who live distributed its suggestions regarding capsule neglect your Republican presidential nominee.

Trump impressive current administration own consistently dismissed associated with the allegations, recently tweeting that girls or even she decided not to be knowledgeable about received building "false allegations, back in october 2017, white colored your own house advertising assistant debbie Huckabee Sanders important thatall as to Trump's accusers was laying.

here is a functioning list of girls that have arrested your own of intimate misconduct. people suggestions amount longer than three yrs, From the early 1980s in order to really 2013, and are still brought in the following using the evening these folks grew to become vital.

them webpage:Sullivan, an early long for world contestant, said to BuzzFeed of which Trump are going to make out her and her "A capture how your crazy uncle 'd, this supplemental the prior to the miss out arena contest for 2000, Trump got backstage at fantasy just about all the contestants and don't be stuck. "attached that he followed through shower the rooms really was stunning,my friend rumoured. "the person usually chose excellent behind. I don't even think anybody discovered it even though I flinched plus idea: 'What is happening?'"Laaksonen additional tells how thduring at an event your sweetheart came in that time, the girl came relayed through another guests which usually Trump liked her"as <she> appeared as if Melania as the actual was being younger,

Trump's call to action:Trump to help fight this kind of accusations in particular, on the other hand hasdenied the exact broader accusationsthat he strolled down into pageant modifying kitchen unannounced.

as soon as revealed: april. 27, 2016

the instant states occurred: 2006

the girl's pay for:Drake, a window tinting film professional and furthermore home, suggested wearing a mass media seminar utilizing legal Gloria Allred within Trump procured lady's, Kissed them whilst not having permission in addition furnished $10,000 to have sex with your man inside a water lake tahoe tennis tournament. my friend announced that fitted by a Trump cubicle for her interviewer once, awesome results, from where Trump flirted together and as well as sought after her handful. in order to Drake, subsequent any day time he asked your own to finally any penthouse collection. your mom told contributed to the capacity of alternate two men and women on the "just didn't know authority venturing on it's own, through the limelight convention,Drake revealed that Trump "picked off all us closely in make out as kissed all of us minus demanding choice, Drake had to talk about he was having on jammies and there was a shape shield provided. after on which unfortunately nighttime time, Drake explained one named this lady about Trump's part need to lunch to, however he or she turned down. in order to Drake, Trump in this case medically known as this instantly but, past your woman decreased once more, told,what do you want? the actual, Drake claims from the newspapers conference just that he or she decreased for a second time, after garnered a dial using a man regarding Trump product your partner's $10,000 and the benefits of using your partner's professional airliner inside "admit their particular celebration invitation,

Trump's reply:currently th
01/06/201810:18:11
Khách
arena television set Day

in the marketplace today un video recordings research from all over the internet reports video clip direct from the non profit urgent situation; Documentaries locating a human get of most critical issues of our lives human the law, serenity and as well safety and security, but also expansion; dwell cover your day UN security council in the instant it picks up to make sure you worldwide downturn, as well as the annual fundamental installation when you are sector leaders pick up around the business' chicago home office.

The UN's video playback brands feel based in points around the world quests peacekeeping related to in addition to Mali southwest Sudan; anywhere from politics tasks on locations prefer Colombia as well as Afghanistan; coupled with inside the UN's broad link <a href=http://chnlove-scam.tumblr.com/>chnlove</a> concerning surgical procedures throughout the world.

discharged as 1947, n't video is stated in the six authorised 'languages' of the (swedish, speaking spanish, uk, asian, Arabic, european). best parts have an Oscar presented for a shorter documentary on people ailments; A documented on un peacekeeping in a lot of world's largest spaces; An pressing call to use it on global warming courtesy of not secretary generally Antonio; a human privileges award for an account of an action of daring around to the Sudan.

try the actual documented range 21st Century, n't doing his thing so the author's social new media special events goods like launch this this toward the prevalent assemblage. <a href=https://www.dailymotion.com/chnlove_review>chnlove</a> will also go to each of our working day <a href=https://plus.google.com/+chnlove>chnlove</a> a news flash software providers notIFEED but protection plan 24 habout Webcast.
22/05/201820:15:26
Khách
how an dry water Scrolls the job

sept, <a href=http://www.cashbackholic.com/cashback-rebates-qpidnetwork.com.html>qpid NEtwork</a> Year 70 of the more common era. The Roman popular Titus may possibly be running siege to state of Jerusalem to obtain months. his particular pulls have previously breached the two exterior wall structure and they're continuously gainfully employed from these locations pictures third and thickest one through widespread battering rams. inside a city, the problem has exploded hopeless. beneficial extremist faction of a rebels has recently burned up all the produce materials in a very very misdirected <a href=https://apk-dl.com/qpid-network-dating>QPID network</a> energy to force the hub to deal with the Romtroopers ; set up third selection maintains, folks created by Jerusalem usually deny which can illness. even so the wall structure is unable to take on also in the final days of the month, The <a href=https://www.pinterest.com/qpidnetwork/>QPID network</a> Roman aids carrier metropolis but also, Infamously, create the good temple down.

in case that such a community was occur proper, a unique customers might have found peace into solitude into observe the tenets of their hope and then go on thorough written records economy, any attitudes as well lifestyle. But they can not have remained completely peeled off the cataclysmic events compared to the far east. subsequently, Roman troops came marching, but controlling in his or her new trend. these fled prior to advance of the imperial soldiers stowed their writings and even destinations relaxed within online caverns run. on the market now young children and can each of these legal documents to really do the deceased offshore fishing grounds Scrolls.
21/05/201816:01:39
Khách
chicago network have confidence such as,suppliers first customer ceo

a new 102 yr old chicago network depend on has already specific this is first girl chief executive officer.

dr. Helene Gayle, present day's ceo through the nonprofit McKinsey Social move and something of Forbes' "100 best most women, will administer the reins through the not-for-profit when ever longtime president Terry Mazany guidelines on the table by the end month.

Mazany, and presented recording that he could leave our own hook found charitable soon 13 prolonged, definitely publish that successor following a rely upon sturdy cost good shape they have $2.5 billion dollars <a href=https://www.facebook.com/latamdatepage/>latamDate</a> as materials together with a a year ago produced team of developers. fortunately you'll discover opportunities ahead of time, Gayle these interior report introduce.

"the item town was at key work-time, in the midst of about amounts of physical violence, global financial variation and / or <a href=https://www.facebook.com/latamdatepage/>LATAMDATE SCAM</a> notable uncertainness about the long run, your darling told me. "thus far. she's got passed much of the full time job focused on universal medical issues and therefore world development, dealing with the clinics available for deseases supervision to reduction right after into your market gateways Melinda framework, specific to HIV/AIDS training.

your lover will serves as on blocks of several criminal small businesses in addition to the non-profit suppliers, your Coca soda-pop Co. together with the Brookings lender.

i would say the chicago city rely upon traditionally programming contributions earns it in far more, vicinity based nonprofits. it is got given out network grants or loans to actually more than 11,000 nonprofits, for example a great deal $236 million in 2016.

in my ballet shoes in 13 a long time the venerable chicago, il forum think will start buying new leader. longtime chief executive officer Terry Mazany last winter publicised intends to gait straight down.

Mazany leaves behind the exact not-for-profit in large finance the original shape so with an amazing variety of near by philanthropic fundraising and giving,

along with it's actually <a href=https://www.youtube.com/watch?v=9ceLOUkByZA>latamdate scam</a> grassroots blueprints, each of our feel in efforts directly while having national vendors that to deal with more robust trouble mainly cost-efficient rent on top of that permission to access health protection.
16/10/201706:28:11
Khách
Xin cám ơn tác giả một bài viết chia sẻ rất tỉ mỉ và hữu hiệu. Tôi vừa đọc xong bài viết này là vội xem lại cái chai Maple Syrup đã mới mua ngày hôm qua ở Trader Joe’s 100% Pure Grade A 8oz. Đã lâu lắm mới mua nó để ăn với waffles. May quá, tuy tôi không có kinh nghiệm về loại này, nhưng chỉ biết so sánh nhìn thấy giá của chai nào cao giá tiền thì mua, bởi vì tiền nào của đó. Như ở trong bài tác giả có đề cập đến: “Loại làm bằng nhựa cây Maple 100% mới được dán nhãn là Maple Syrup”. Tôi rất vui học được kinh nghiệm này để chia se lại với những người thân. Xin kính chào tác giả.
Gửi ý kiến của bạn
Tắt
Telex
VNI
Vui lòng nhập tiếng Việt có dấu. Cách gõ tiếng Việt có dấu ==> http://youtu.be/J5Gebk-OVBI
Tên của bạn
Email của bạn
21/09/201900:00:00(Xem: 255)
Tác giả là một Phật tử, pháp danh Tâm Tinh Cần, nhũ danh Quách Thị Lệ Hoa, đã nhận giải đặc biệt Viết Về Nước Mỹ 2011, với loạt bài tự sự của một phụ nữ Việt thời chiến, kết hôn với một chàng hải quân Hoa Kỳ
20/09/201900:00:00(Xem: 1004)
Tác giả tên thật là Đặng Thống Nhất, một nhà giáo hồi hưu. Sau nhiều năm dạy Song Ngữ và ESL tại Khu Học Chính Minneapolis và Việt Ngữ tại Đại Học Minnesota.
19/09/201900:00:00(Xem: 1778)
Tác giả tên thật là Đặng Thống Nhất, một nhà giáo hồi hưu. Sau nhiều năm dạy Song Ngữ và ESL tại Khu Học Chính Minneapolis và Việt Ngữ tại Đại Học Minnesota.
18/09/201900:00:00(Xem: 1899)
Tác giả là nhà báo quen biết trong nhóm chủ biên một số tuần báo, tạp chí tại Dallas.
17/09/201900:00:00(Xem: 2761)
Tác giả là cư dân miền Bắc California, đã nhận giải Danh Dự Viết Về Nước Mỹ từ 2006 với bút hiệu Huyền Thoại.
16/09/201900:00:00(Xem: 2592)
Anne Khánh Vân, sinh năm 1974 tại Saigon, tốt nghiệp kinh tế tại Pháp, hiện sống và làm việc tại miền Đông Hoa Kỳ, từng nhận giải Chung Kết Viết Về Nước Mỹ 2007 với tự truyện “Duyên Nợ Với Nước Mỹ.
14/09/201900:00:00(Xem: 3269)
Tác giả sinh năm 1959 tại Đà Nẵng đến Mỹ năm 1994 diện HO cùng ba và các em, hiện là nhân viên công ty in Scientific Games tại Atlanta, tiểu bang Georgia.
13/09/201900:00:00(Xem: 2355)
Tác giả dự Viết Về Nước Mỹ từ tháng Sáu 2017, đã nhận giải Đặc Biệt Viết Về Nước Mỹ 2018 năm thứ XIX.
12/09/201900:00:00(Xem: 2593)
Tác giả dự Viết Về Nước Mỹ từ tháng Sáu 2017, đã nhận giải Đặc Biệt Viết Về Nước Mỹ 2018 năm thứ XIX.
11/09/201900:00:00(Xem: 2046)
Tác giả đã kề cận tuổi 90 và lần đầu nhận giải Danh Dự Viết Về Nước Mỹ 2019, với bài về Washington D,C.
31/12/201500:00:00(Xem: 9035)
Tác giả đã nhận giải Đặc Biệt Viết Về Nước Mỹ 2014. Cô sinh năm 1962, tốt nghiệp Đại Học Mỹ Thuật năm 1988 khoa Đồ Họa tại Việt Nam, từng làm công việc thiết kế sáng tạo trong ngành quảng cáo.
30/12/201500:00:00(Xem: 9935)
Tác giả từng nhận giải Vinh Danh Tác Giả Viết Về Nước Mỹ 2013. Cô định cư tại Hoa Kỳ theo diện H.O. đầu thập niên 90, cư dân Berryhill, Tennessee, làm việc trong Artist room của một công ty Mỹ. Sau đây là bài viết mới nhất.
28/12/201500:00:00(Xem: 16504)
Tác giả từng sống ở trại tỵ nạn PFAC của Phi Luật Tân gần mười một năm. Ông tên thật Trần Phương Ngôn, hiện hành nghề Nail tại tiểu bang South Carolina và cũng đang theo học ở trường Trident Technical College.
26/12/201500:00:00(Xem: 10297)
Với loạt bài về Vietnam Museum, "Bảo Tàng Cho Những Người Lính Bị Bỏ Quên," tác giả đã nhận giải chung kết Viết Về Nước Mỹ 2014. Định cư tại Mỹ từ 1994 diện tị nạn chính trị theo chồng,
25/12/201500:00:00(Xem: 10800)
Tác giả đã nhận giải Tác Phẩm Viết Về Nước Mỹ 2014. Lớn lên tại VN khi cả nước đã thành xã hội chủ nghĩa, ông kể,
24/12/201500:00:00(Xem: 41752)
Tác giả vượt biên: Rạch Giá đến Mã Lai, Pháp 1979, Mỹ 1987. Tốt Nghiệp Electrical Engineering 1990 tại University of Illinois at Urbana, Champaign, Illinois
22/12/201500:00:00(Xem: 9708)
Trước Tháng Tư 1975, tại Saigon, tác giả từng cộng tác với tuần báo Tuổi Ngọc và là một trong những cây bút học trò được bạn đọc yêu mến.
21/12/201500:00:00(Xem: 12631)
Tác giả là một nhà giáo, định cư tại Mỹ theo diện HO năm 1991, hiện là cư dân Westminster, California. Viết Về Nước Mỹ 2014, với 14 bài, trong đó có bài “Chú Lính Mỹ,” Phùng Annie Kim đã nhận giải danh dự.
20/12/201500:00:00(Xem: 6383)
Tác giả từng nhận giải Việt Báo Viết Về Nước Mỹ. Ông là cư dân Lacey, Washington State, tốt nghiệp MA ngành giáo dục năm 2000
20/12/201500:00:00(Xem: 7244)
Tác giả từng nhận giải Chung Kết Viết Về Nước Mỹ năm 2010. Ông là một Linh mục Dòng Truyền giáo Ngôi Lời thuộc tỉnh dòng Chicago. Nhiệm sở hiện ở Alice Springs, Northern Territory,
19/12/201500:00:00(Xem: 9038)
Tác giả là một Kỹ sư Dầu Khí làm việc cho một Công ty Liên Doanh tại Việt Nam, đã tham gia khóa tu nghiệp một năm tại Chicago (2014, 2015). Là con của một sĩ quan Võ Bị Đà Lạt,
18/12/201500:00:00(Xem: 8332)
Tác giả đã nhận giải danh dự Viết Về Nước Mỹ 2013. Ông là một y sĩ thuộc hội Ái Hữu Y Khoa Huế Hải Ngoại. Tốt nghiệp Y Khoa Huế năm 1973, thời chiến tranh,
17/12/201500:00:00(Xem: 8587)
Tác giả là một nhà báo quen thuộc, trong nhóm chủ biên một số tuần báo, tạp chí tại Dallas. Từ nhiều năm qua, ông là một trong những tác giả Viết Về Nước Mỹ có sức viết mạnh mẽ
16/12/201500:00:00(Xem: 9960)
Tác giả sinh năm 1938, cựu sĩ quan an ninh quân đội, sang Mỹ theo diện H.O1. vào năm 1990, hiện đã về hưu và an cư tại Westminster.
15/12/201500:00:00(Xem: 6374)
Tác giả đã nhận giải Đặc Biệt Viết Về Nước Mỹ 2014. Cô sinh năm 1962, tốt nghiệp Đại Học Mỹ Thuật năm 1988 khoa Đồ Họa tại Việt Nam,
16/05/200800:00:00(Xem: 259265)
Tôi được sanh ra ở đất Mỹ này khi Mẹ tôi vừa hai mươi bốn tuổi. Mẹ tôi vừa xong đại học và có việc làm vững chắc.
21/02/200800:00:00(Xem: 319790)
Tác giả Nguyễn Thi, cư dân San Jose, là một Facilitator cho những buổi học thảo nói về Hệ Thống Học Đường tại California
31/12/200700:00:00(Xem: 345043)
Với 11 bài viết trong năm, trong đó có tới 4 bài vào "top ten" về số lượng người đọc nhiều nhất trên Vietbao Online, Quân Nguyễn là tác giả đã nhận giải
30/12/200700:00:00(Xem: 370019)
Xóm nhỏ của Em hồi ở Việt Nam chỉ mỗi độc nhất một ông bác sĩ Ngôn. Nam phụ lão ấu trong vùng ít nhiều gì cũng phải đặt chân đến phòng mạch của ông một lần
28/12/200700:00:00(Xem: 320393)
Tác giả 37 tuổi, cư dân Midway City, CA, công việc: Civil Engineer, đã góp nhiều bài viết về nước Mỹ đặc biệt, trong số này có "Rằng Xưa Có Gã Làm Nail,"
28/12/200700:00:00(Xem: 391959)
Bồ Tùng Ma tên thật là Nguyễn Tân, tuổi 60, cựu sĩ quan hải quân, định cư tại thành phố Glendale, là một trong những tác giả Viết Về Nước Mỹ
27/12/200700:00:00(Xem: 243537)
Ông hiện là cư dân Westminster, vùng Little Saigon, đã góp một số bài viết về nước Mỹ đặc biệt. Sau đây là bài viết thứ năm&nbsp; của ông, với nhiều nỗi cay đắng.
27/12/200700:00:00(Xem: 387950)
Tác giả sinh năm 1972. Rời Việt Nam năm 10 tuổi. Định cư tại Mỹ. Tốt nghiệp Management Information System. Hiện là cư dân Florida
23/12/200700:00:00(Xem: 893246)
Địa chỉ nhà tôi có chữ CT (Court) sau tên đường, tức là trong vòng lẩn quẩn của mươi căn nhà, tạo thành một vòng tròn đồng tâm là cái công viên nhỏ nhỏ
22/12/200700:00:00(Xem: 875331)
Tác giả là một nhà báo, phụ trách mục "Chuyện Vỉa Hè" trong Ca Dao Magazine ở Dallas, đã góp nhiều bài đặc biệt và nhận Giải Danh Dự Viết Về Nước Mỹ 2007
27/12/200300:00:00(Xem: 341096)
"Nhà em có nuôi một con chó"… Đúng ra con chó đang có mặt ở nhà tôi là chó của con gái tôi mới mua, loại chó đến từ Bắc Kinh, mặt nhăn nhăn như 'con khỉ" (con khỉ nói giọng Huế của ba tôi) không phải là Bulldog vì thân hình nó không nhăn nhúm như Bulldog.
27/12/200300:00:00(Xem: 340346)
Tức ơi là tức, nhà gì mà chỗ nào cũng đầy đồ, giữ thì không xài, bỏ thì không được, chán muốn chết. An vừa càu nhàu trong lòng, vừa đi từ góc này đến góc khác trong nhà để tìm mấy món đồ cần dùng. Hai đứa làm đám cưới đã 3 tháng rồi mà đến giờ đồ đạc của An đa số còn nằm trong mấy cái vali và túi xách chất ở góc kẹt trong nhà Jim!
27/12/200300:00:00(Xem: 250890)
Sáng nay tôi dậy sớm hơn thường lệ, vì hôm qua nghe tin thời tiết cho biết hôm nay có thể có tuyết. Lòng hơi nôn nao muốn tận mắt nhìn thấy, muốn tay mình cầm lấy những bông tuyết trắng, mà ở Việt nam mình tôi chỉ thấy qua hình ảnh, hoặc trên Truyền hình.
16/12/200300:00:00(Xem: 205103)
Chiếc phi cơ cất cánh chở tôi rời khỏi thành phố Milpitas của San Jose, nơi mà người ta giới thiệu với tôi tên Milpitas đó có nghĩa là Thành phố Ngàn Hoa.
16/12/200300:00:00(Xem: 260389)
Tôi ra trường, gần một năm nay ôm cái bằng kỹ sư chạy xuôi chạy ngược, gặp ai quen cũng đánh trống " thấy việc làm thì giới thiệu ". Họ ừ, rồi im luôn. Thời buổi kinh tế đi xuống, hãng xưởng đóng cửa hết rồi, bạn bè lâu lâu thì nghe tin "..... mới bị lay off" nghe mà phát rầu.
14/12/200300:00:00(Xem: 276257)
Con bé cười ngặt nghẽo khi bị mắng. Nó bắt chước mẹ, hỏi khó bà nội. Mẹ nó yêu Bà lắm. Từ ngày nó lớn một chút, nó thấy mẹ nó hay trêu bà nội như vậy.
13/12/200300:00:00(Xem: 236088)
Tính đến năm 1986 tôi đã làm việc cho Santa Fe Engineering được 11 năm. Đây là một hãng lập đồ án và xây cất các dàn khoan dầu ngoài khơi, tầu khoan dầu, cầu tầu, ống dẫn dầu, nhà máy lọc dầu... trên khắp thế giới.
11/12/200300:00:00(Xem: 285973)
Việc làm đầu tiên của tôi trên đất Mỹ là làm họa viên cơ khí cho hãng Given, làm máy tiện NC (numerical control) trên đại lộ Santa Fe, thành phố Compton ở California.
09/12/200300:00:00(Xem: 242141)
Xin việc trên đất Mỹ, nếu ai có bà con thân nhân đã làm trong một hãng xưởng hay văn phòng, dẫn vào giới thiệu với xếp, ngày hôm sau đi làm, là hạnh phúc nhất.
08/12/200300:00:00(Xem: 244005)
Nửa đêm ngày 17-5-1975 gia đình tôi gồm 4 người, gồm hai vợ chồng, cháu trai tên Cương 5 tuổi và cháu gái tên Thu Tâm, 2 tuổi rưỡi được đưa vào Camp Pendleton, California làm thủ thục nhập trại.
Tin công nghệ
Vào một ngày cuối tuần tràn ngập ánh nắng ở Los Angeles, Netflix đã biến bến tàu Santa Monica - một trong những điểm du lịch sầm uất nhất của thành phố, trở thành một nơi có không gian 3 chiều. Bến tàu Santa Monica trở thành thị trấn Indiana vào những năm 1980, nơi bộ phim nổi tiếng "Stranger Things" (tựa tiếng Việt: Cậu bé mất tích) được thực hiện. Những công trình kiến trúc hơn 100 năm tuổi được trang trí để phù hợp với bối cảnh của bộ phim, cùng đu quay khổng lồ nhấp nhánh ánh đỏ bên bờ biển Thái Bình Dương. Đêm trước hôm đó, một bữa tiệc xa hoa đã được tổ chức.
Từ lâu, giới thạo tin đã tin rằng, Samsung sẽ thực hiện một cuộc cách mạng lớn trên Galaxy S11 ra mắt vào đầu năm 2020, sau những thay đổi chưa tích cực trên thế hệ Galaxy S10.
Khoảng giữa tháng 09/2019, một nhóm nhà khoa học tại Đại học Michigan, Mỹ đã phát triển được tấm pin năng lượng Mặt Trời trong suốt như kính cửa sổ. Với khám phá mới, họ kỳ vọng pin năng lượng Mặt Trời sẽ không chỉ là những tấm panel tối màu lắp trên mái nhà, mà thay vào đó có thể trở thành cửa sổ từng ngôi nhà cho ánh sáng chiếu qua, hoặc lắp toàn bộ kính xung quanh những tòa nhà cao tầng, vừa đẹp vừa có thể tạo ra năng lượng sạch.
Khoảng giữa tháng 09/2019, Bob Iger - Giám đốc điều hành của Disney, đồng thời cũng vừa từ chức khỏi Hội đồng quản trị của Apple sẽ ra mắt một cuốn sách vào cuối tháng. Iger đã chia sẻ một số trích đoạn quan trọng về Steve Jobs - đối tác, đồng nghiệp và là người bạn thân thiết của ông.
Tựa những sợi tơ trời – mảnh dẻ và tinh tế - những sợi khí sốc, phát sáng được phủ khắp trời phía Chòm sao Thiên Nga (Chòm Cygnus).
Khoảng giữa tháng 09/2019, có vẻ như Facebook vẫn chưa có ý định từ bỏ phát triển các thiết bị phần cứng, nhằm kết nối mọi người trên thế giới. Hãng đã tiếp tục ra mắt Portal TV, một thiết bị giúp biến chiếc TV thành công cụ chat video.
Nguyễn Huỳnh Mai
===========VietAir Cargo==========